søndag den 15. november 2015


MOGENS GISSEL SOLOUDSTILLING
- Nye malerier, 15 plakater og lidt af det gamleFernisering
Fredag den 20. november 2015 klokken 17.00 til 22.00

Åben
21. november til 20. december 2015.
Torsdag til søndag klokken 13.00 til 17.00Sydhavn Station har inviteret Mogens Gissel til en soloudstilling som består af en række nye malerier på lærred, et udvalg af papirarbejder, transformeret til plakatform, samt ældre værker malet på træplader, her i blandt klassikeren Flasketørrestativ fra 1996.

Vi vil gerne påskønne Mogens Gissels mangeårige ihærdige arbejde med kunst. Kunst har en forhistorie, og det vil vi gerne anerkende – og for os repræsenterer Mogens Gissel en ”andethed” i forhold til de mere ”konceptuelle” metoder som er normative i dag.

Midt i min kedsomhed så jeg et værk, i Århus Kunstbygning, som jeg kunne forholde mig til. Maleriet forestillede et flasketørrestativ. De indre billeder, som maleriet og titlen gav mig, var klart billedet af et stativ brugt til at tørre ølflasker på. Og det kunne jeg forholde mig til som barn af en kroejer og en kvartalsdranker. Jeg syntes, det var genialt og frækt tænkt i sin ellers lille størrelse. Kunstneren bag maleriet af flasketørrestativet var Mogens Gissel, men hvad jeg ikke vidste dengang, i 1996, var, at værket refererede til et andet kunstværk, Flasketørrestativ fra 1914 af kunstneren Marcel Duchamp.

Jeg stødte på Mogens rundt omkring i kunstlivet i Århus, hvor jeg engang havnede i diskussion med ham om idékunst og det skønne i kunsten. Mogens var fortaler for det skønne. ”Idékunst kan man ikke stole på. Det er overfladisk og handler om, hvad hjernen kan regne ud, og det er kun begrænsninger. Nej, luk ned for hjernen og tro på at værket kan rykke andre steder hen, som din hjerne slet ikke kan forstille sig.” Dette er ikke ordret, hvad han sagde, men det er sådan, jeg husker betydningen af hans ord.

Omkring 1996 forstod jeg ikke, hvad Mogens mente. Omkring 2000 forstod jeg ham, men var uenig. Nu i 2015 forstår jeg ham og er rimelig enig.

Men efterfølgende har jeg tit tænkt på maleriet Flasketørrestativ. Det var genialt dengang, og det er genialt i dag med min “nye” viden. Men idékunst, det er det altså, Mogens.

Fra Maleri Historier af Sonja Lillebæk Christensen.


For yderligere information: Sonja Lillebæk Christensen tlf 50420772 mail: sonjalillebaek@hotmail.com
Udstillingen er støttet af:
Ingen kommentarer:

Send en kommentar